A Vitiligo kialakulása során a bőrfoltok elveszítik színüket. Ez akkor fordul elő, amikor a melanociták – a bőr pigment előállításáért felelős sejtek műküdése leáll vagy pedig ezen sejtek elpusztulnak. A Vitiligo bármilyen testrészt érinthet, és bármilyen életkorú, etnikai vagy nemű embernél előfordulhat.

A lakosság megközelítőleg 2% -át érintő vitiligo érzelmileg és társadalmilag megterhelő betegség lehet. Sötétebb bőrűeknél még több problémát okozhat, mivel náluk feltűnőbb a vitiligo.

A vitiligo a világ minden részén előfordul. A sötétebb bőrüeknél gyakoribb ez a bőrbetegség. Nemcsak embereknél, hanem állatoknál is előfordul a vitiligo.

A vitiligo kialakulása

Az immunrendszer megtámadja a bőr pigmentjének előállításáért felelős sejteket, a melanocitákat. A Vitiligo-t általában ezért autoimmun betegségnek tekintik, amelyben az ember immunrendszere tévesen támadja meg a saját testét.

A vitiligo-ban szenvedő emberek melanocitái nem képesek kezelni az antioxidánsok és a káros szabad gyökök egyensúlyhiányát a testben, ami sejtkárosodást és végső soron pedig a sejt halálát eredményezi.

Noha a vitiligo-ban szenvedő emberek többsége egyébként egészséges, a vitiligo és a pajzsmirigybetegség (a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése) összefüggése van. Ritkábban fordul elő más autoimmun állapotokkal, mint például a lupus vagy az 1. típusú cukorbetegség.

A pszichoszociális támogatás a vitiligo kezelés kulcsfontosságú része.
A vitiligos betegek sokszor szenvednek az önértékelés vagy a depresszió miatt, és gyakran meg kell birkózniuk a társadalmi megbélyegzéssel, mivel az ember gyakran félreértik a vitiligot és arra gyanakodhatnak, hogy fertőző. Pedig a vitiligo nem fertőzős bőrbetegség. Ennek eredményeként a vitiligo-ban szenvedő emberek általában orvosi kezelésen túl pszichológiai segítséget is kérhetnek.

A fototerápia és a helyi kezelések is segíthetnek

Az egyik legrégebbi és leghatékonyabb kezelés a fototerápia (fényterápia) ultraibolya B (UVB) fényben. Ehhez a kezeléshez a depigmentált bőr hetente többször UVB-fénynek van kitéve, akár klinikán, akár otthon.

A fényterápiát gyakran alkalmazzák a bőrön alkalmazott helyi gyógyszerekkel. A helyi kezelések közé tartoznak a helyi szteroidok, a helyi kalcineurin-gátlók (például takrolimusz vagy pimekrolimusz) vagy a helyi D-vitamin analógok (például kalcipotriol és takalcitol).

A Psoralen, egy olyan gyógyszerfajta, amelyet korábban a fototerápiával együtt alkalmaztak. Mellékhatásai lehetnek, a májat fokozattan terheli.

A helyi gyógyszereket önmagában is lehet alkalmazni, fényterápia nélkül, bár ha a két kezelést együttesen alkalmazzák, a betegek általában jobb eredményeket kapnak.

Ha az orvosi kezelések nem hatékonyak, bizonyos emberek számára a műtéti kezelés lehetősége lehet. A bőrátültetéseket általában pigmentált bőrről, általában a fenékről vagy a csípőről szoktak venni, és a test láthatóbb részein, a depigmentált területekre helyezik át az egészséges pigmentált bőrt.

Új kezelési lehetőségként merül fel a JAK gátló gyógyszercsoport. A JAK gátlók egy sejtek között kommunikációs útvonalat céloznak a testben. Ez a gátló nagy mértékben csökkenti a gyulladást okozó és így depigmentációhoz vezető vegyi anyagok szintjét a szervezetben. Másodlagos hatása, hogy segíti és stimulálja a melanociták ismételt növekedését és erősödését.

A legjobb eredményeket a JAK gátló gyógyszercsoport és az UVB fényterápia együttes alkalmazása hozta. Rendívül jó hatásfokkal gyógyítja ez a módszer az arcon a vitiligos foltokat.


További nagyon fontos információkat, kezeléseket és gyógyító eljárásokat ismerhet meg a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatban.