Íme néhány kulcsfontosságú tény a kezelési lehetőségekről, amelyek segítenek a vitiligo kezelésének elkezdésében. Az Ön számára legmegfelelőbb kezelés típusa az Ön preferenciájától, általános egészségétől, életkorától és attól függ, hogy hol jelenik meg a vitiligo a testén. Az emberek egy része sokszor úgy dönt, hogy nem kezeli a vitiligoját.

Esztétikai kezelés. Amikor csak elfedni akarjuk a foltokat.
(Használjon kozmetikumokat az elveszített szín álcázásához)

A kozmetikai lehetőségek közé tartozik a smink, az önbarnító és a bőrfestékek.

Biztonságos módszert kínál a vitiligo kevésbé észrevehetővé tételéhez.
Gyakran ajánlott gyermekeknek, mert elkerüli a gyógyszer esetleges mellékhatásait.

Ismételten alkalmazni kell, időigényes, gyakorlatot igényel a természetes megjelenésű eredmény elérése érdekében.


A vitiligo gyógyszeres kezelése

Számos különféle (a bőrre alkalmazott) gyógyszer segíthet a bőr eredeti színének visszanyerésében.
Ezeket elsősorban kis területekre írják elő.

A leggyakrabban felírt gyógyszer egy erős kortikoszteroid, amelyet a bőrön kell alkalmazni. A betegek kb. Fele, 45% -a 4-6 hónap elteltével visszanyeri legalább a bőrszínét.

A bőrre alkalmazott kortikoszteroid kombinálható más gyógyszerrel az eredmények javítása érdekében. Ez az opció a sötét pigmentált bőrű embereknél a legjobban működik.

Ezek a gyógyszerek a leghatékonyabbak a test bizonyos területein, például az arcon. A legkevésbé hatásosak a kezekre és a lábakra. Voltaképpen ezeken a területeken is hat, de sokkal hosszabb vitiligo kezelés szükséges hozzá.

Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai lehetnek, ezért ezen vitiligos kezelést rendszeresen és gondosan ellenőrizni kell.

A helyi kortikoszteroid egy vagy több éven keresztül történő alkalmazásának lehetséges súlyos mellékhatása a bőr atrófiája. Ez azt jelenti, hogy a bőr papírvékony, nagyon száraz és törékeny lesz.


A vitiligo kezelése fényterápiával


A vitiligo fénnyel történő kezelése történhet az egész testre kiterjedő fényhatással, vagy excimer lézerkezeléssel.

Az utóbbit kis területek kezelésére használják.

A legjobban az arcon működik; a legkevésbé hatásos a kezekre és a lábakra.
Hatékony sok beteg számára; mintegy 70% látja az eredményeket egy excimer lézerrel.

Az eredmények azonban eltűnhetnek, amennyiben a kezelést abbahagyják. Körülbelül a vitiligos betegek felénél, 44%, az eredmények eltűnnek a kezelés leállítását követő egy éven belül. 4 év után kb. 86% -uk veszíti el a színt, amely a kezelés eredményeként helyreállt.

A sötét pigmentált bőrű betegek számára a kezelés után sötétebb bőrfelületeket láthatunk.

A vitiligo fényterápiával történő kezelése is türelmet, kitartást és fegyelmet követel. A betegek hetente 2-3 kezelésre szorulnak, több hónapon keresztül, sőt néha éveken át.
A kezelés kombinálható másik vitiligo kezeléssel, például kortikoszteroid kezeléssel, amelyet szintén a bőrön alkalmaznak.


PUVA fényterápia

UVA fényt és egy psoralen nevű gyógyszert használnak ennél a kezelésnél a vitiligos bőr színének helyreállításához.

A Psoralen alkalmazható közvetlenül a bőrre vagy tablettaként is bevehető.

Körülbelül 50% -ról 75% -ig hatékonyan helyreállítja a pigmentet az arc, a fenék, a felkarok és a combok területén.

Nem túl hatékony a vitiligo ezirányú kezelése a kézre és a lábra.

Időigényes, kórházban vagy PUVA központban heti kétszer, körülbelül egy éven át történő kezelést igényel.
A Psoralen hatással lehet a szemre, ezért a kezelés előtt és utána szemvizsgálatot igényel.

A súlyos mellékhatások elkerülése érdekében a betegeket gondosan ellenőrni szükséges.

Sebészet

Ez is lehet egy választás, ha a fényterápia és a bőrre alkalmazott gyógyszerek nem működnek.
Felnőtteknél abban az esetben alkalmazható, akiknek vitiligoja legalább 6 hónapig stabil (nem változott).

Gyermekek számára szigorúan tilos!

Azok számára sem ajánlott, akik könnyen hegesednek, vagy bőrük keloidokat képeznek (hegek, amelyek a bőr fölé emelkednek).

Különböző műtéti eljárások érhetők el. Leginkább a bőr transzplantációja. Az egészséges bőr átültetése oda, ahol pigmenthiány van.

Hatékony lehet a betegek 90–95% -ára.

A lehetséges mellékhatások közé tartozik a macskaköves-szerű bőr és a fertőzés lehetősége.


Az immunrendszert befolyásoló gyógyszerek. Immunszupresszív szerek.

A takrolimuszt vagy pimekrolimuszt (kalcineurin-gátlók) tartalmazó kenőcsök hatékonyak lehetnek azok számára, akiknek kis depigmentációs területei vannak, különösen az arcon és a nyakon.

Tetoválás (mikropigmentáció).

Ebben a technikában az orvos egy speciális sebészeti műszert használ a pigment implantálására a vitiligos beteg bőrébe. A leghatékonyabb az ajkak környékén és a sötétebb arcú embereknél.

A hátrányok között szerepel a bőr színéhez való megfelelő illesztés nehézsége és a tetoválás azon lehetősége, kockázata, hogy ezáltal újabb vitiligo-foltok alakulhassanak ki.


Új kezelések és eljárások vitiligora

Speciális anyag a színező sejtek (melanociták) stimulálására. Afamelanotid néven ezt a potenciális szert a bőr alá implantálják, hogy elősegítsék a melanociták növekedését.

Egy gyógyszer, amely segít a melanociták kezelésében. A prosztaglandin E2-et tesztelték annak érdekében, hogy helyreállítsák a bőr színét olyan lokális vitiligo-ban szenvedő embereknél, akiknél még nem terjedt el a vitiligo az egész testen. Gélként alkalmazzák ezt a készítményt a bőrre.

Egy olyan gyógyszer, amely megfordítja a színvesztést. A tofacitinib, egy olyan orális gyógyszer, amelyet tipikusan a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmaznak, és a vitiligo kezelésében némi potenciált mutatott.


A vitiligos bőr védelme

Védje bőrét a napfénytől és az UV fénytől. Ha vitiligo-ja van, különösen ha világos bőre van, használjon széles spektrumú, vízálló fényvédő eszközt, amelynek SPF-értéke legalább 30.

Használjon fényvédő eszközt, majd alkalmazzon két óránként újra – vagy gyakrabban, ha úszik vagy éppen izzad.

Olyan árnyékos is kereshet, és olyan ruházatot is viselhet, amely megóvja a bőrét a napfénytől. Ne használjon szoláriumot és napfényt.

Bőrének a nap elleni védelme segít megelőzni a napégést és a hosszú távú károkat. A rossz napégés ronthatja az állapotát. A fényvédő is minimalizálja a barnulást, ezáltal a normál és elszíneződött bőr közötti kontraszt kevésbé érzékelhető.

A vitiligot elfedő kozmetikai termékek javíthatják a bőr megjelenését és segítenek jobban érezni magát, különösen akkor, ha a vitiligo-foltok a nyitott bőrön vannak.

Lehet, hogy ki kell próbálnia több márkás smink- vagy önbarnító terméket, hogy megtalálja azt, amely jól illeszkedik a normál bőr tónusához. Az önbarnító termékek fokozatosan elhalványulnak néhány nap alatt.

Önbarnító használata esetén válassza ki azt, amely tartalmaz dihidroxi-acetont.

Kerülje el a tetoválást, amely nem kapcsolódik a vitiligo kezeléséhez. A tetoválás a bőrének olyan károsodása, amely új vitiligo-foltot jelenthet két héten belül.

Alternatív gyógyászat

Korlátozott tanulmányok azt mutatják, hogy a Ginkgo biloba gyógynövény visszatérhet a bőr színe a vitiligo-ban szenvedő embereknél.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy az alfa-lipoinsav, folsav, C-vitamin és B-12 vitamin, valamint a fototerápia egyes embereknél helyreállíthatja a bőr színét.


További nagyon fontos információkat, kezeléseket és gyógyító eljárásokat ismerhet meg a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatban.