Minden vitiligo kezelés és vitiligo gyógyítás alapja és elsődleges célja a bőr színének visszanyerése. A bőr színének és általános egészségi állapotának visszanyerése.

A vitiligo kezelése, gyógyítása nem egyszerű és nem is gyors folyamat. A helyzetet komplikálja, hogy minden egyén más és más módon és intenzitással reagál rá.

A házi orvosok a legtöbb esetben gyógyíthatatlannak titulálják vagy továbbküldik a bőrgyógyászatra a vitiligoval rendelkező személyt.

Sokszor hangoztatják a teljes napvédelmet a vitiligosoknak, ami már nem állja meg a helyét minden szempontból, mivel ha az egészséges bőr nem elegendő természetesen napfényt, akkor felgyorsul a vitiligo terjedése.

Egyik véglet sem jó és nem célravezető. A túl sok napon tartózkodás leégéshez, hosszútávon pedig akár bőrrákhoz is vezethet. A túl kevés nap pedig a vitiligo terjedésének felgyorsulását, D vitamin hiányt egyéb panaszokat okozhat.

Tehát törekedjünk az aranyközépútra és tartózkodjunk egy kicsi a napon reggel vagy késő délután,. amikor az UV sugárzás enyhe. A napvédő használata is javasolt.

A napfény hatására melanin termelődik a még egészséges bőrben, így erősíti azt és nem engedi, hogy a vitiligo tovább terjedjen. A vitiligo és egészséges bőr között pedig éles határ képződik.

A D vitamin fontossága

Ha a bőrt nem éri rendszeresen napfény, akkor D vitamin hiány keletkezik. A D vitamin viszont létfontosságú a csontok, fogak, bőr egészsége szempontjából.

A bőr számára a napfény az elsődleges D vitamin forrás, annak ellenére, hogy mindez megtalálható a több élelmiszerben is, úgy, mint például az olajos hal.

Így tehát tartózkodjunk egy keveset rendszeresen a napon az egészségünk érdekében.

Ha a vitiligo foltok frissen jelentek meg és nem volt még semmilyen kezelés, ami a folyamatot visszafordítaná, akkor akit zavar, használhat kiváló kozmetikai készítményeket erre a célra.

Ezek a kozmetikai készítmények kimondottan erre a célra készültek, azaz, hogy a bőr legkülönfélébb esztétikai problémáit elfedje szépen. Az Avonnak vannak nagyon színvonalas és nagyon jó minőségű termékei erre a célra.

Ezek a tartós kozmetikai készítmények általában egy és négy nap közötti tartósságúak. A többségük természetesen vízálló.

Azok számára, akik még nem kezeltették a bőrét, de pszichológiailag nagyon megviseli őket a fehér folt, különösen, ha látható helyen vannak, akkor nekik ajánlott ezen termékeknek a használata.

Helyi szteroid kenőcsök és készítmények

Ezek a kenőcsök sokszor nagyon eredményesek lehetnek. A legtöbb esetben napi egyszer kell bekenni vele a vitiligos bőrfelületet és így hosszú idő alatt nemcsak, hogy megállítja a vitiligo terjedését, hanem vissza is pigmentálja, megközelítőleg az esetek 70 százalékában, az egész vitiligos populációt alapul véve.

Természetesen fontos, hogy az érintett bőrfelületen minél frissebbek legyenek a foltok, mert így a legnagyobb az esély a bőr repigmentációjára.

Lokális szteroid tartalmú kenőcsöt az arcon is lehet használni, sőt a tapasztalatok alapján itt viszonylag gyors és tartós eredményekre számíthatunk.

Ezek a készítmények immunszupresszív immunmodulátorok, azaz az immunrendszer hibásan ismeri fel a saját sejtseit, pigmentjeit és az kezdi el hibásan támadni.

Ezek a készítmények éppen a pigment sejteket védik ezáltal, mert leállítják az immunrendszer támadásait az érintett, kezelt vitiligos helyeken.

Azonban erős szteroid tartalmuk miatt, időnként pár napos szüneteket kell tartani a használatuk során, a hosszútávú egészség fenntartása érdekében.

Ezek a készítmények szinte kivétel nélkül receptre kaphatók. Anyagát tekintve lehet krém illetve kenőcs is.

Az esetlegesen felírható szteroidok a következők:

flutikazon-propionát
béta-metazon-valerát
hidrokortizon-butirát

Nyomonkövetés

A kezelő orvosnak rendszeres nyomon kell követnie a kezelést, ez javallott. Általában egy vagy két hónap nem elegendő az eredmények megkezdődéséhez.

A frissebb, egy évnél nem régebbi vitiligos foltok átlagosan fél-egy év alatt visszabarníthatók, repigmentálhatók ezekkel a szerekkel sok esetben.

Az sem ritka azonban, hogy 2-4 év kell a teljes terület visszabarnulásához.

A mellékhatások elkerülés miatt fontos, hogy pár hét után pár nap szünetet tartsunk.

Amennyiben mellékhatás jelentkezne, akkor abba kell hagyni a kezelést. Mellékhatás azonban ritka.

A kezelést végleg el lehet hagyni, ha a vitiligos terület begyógyult.

Érdemes fotókat és/vagy videókat készíteni a gyógyulás folyamatáról.

Esetleges mellékhatások

A lokális szteroidok mellékhatásai a következők lehetnek:

csíkok vagy vonalak a bőrön (csíkok)
bőrének elvékonyodása (atrófia)
látható erek megjelenése (telangiectasia)
felesleges hajnövekedés (hipertricózis)
bőrgyulladás (kontakt dermatitis)
pattanás

Azonban érdemes tudni, hogy ezek a mellékhatások ritkák.

Bizonyos esetekben érdemes a háziorvos helyett a bőrgyógyászhoz menni, ha.:

Nem biztos az ember a diagnózisban.
Terhes vagy bármilyen kezelésre szorul.
A test több, mint tíz százalékát érinti a vitiligo.
Egészségi állapotod miatt kockázatos a kezelés.
Gyermekek esetén is fontos a kezelés. Ebben az esetben enyhébb, gyengébb tartalmú szert, készítményt kell alkalmazni.


Pimekrolimusz és takrolimusz

Ezeket a szereket elsősorban az ekcéma kezelésnél kezdték alkalmazni először. A pimekrolimusz és a takrolimusz kalcinurin-gátlóknak nevezett gyógyszerfajták.

A pimekrolimusz és a takrolimusz felhasználhatók felnőtteknél és vitiligoban szenvedő gyermekek bőrpigmentjeinek helyreállításához.

Bizonyos esetekben mellékhatásokat okozhatnak, mint például:

égő vagy fájdalmas érzés
a bőr érzékenyebbé válik a napfényre
arcpír (bőrpír) és bőrirritáció, ha alkoholt fogyaszt.

A szteroidokkal ellentétben a pimekrolimusz és a takrolimusz nem okozza a bőr elvékonyodását.

Fototerápiás eljárások

Fototerápiat akkor javaslnak, amikor az alábbi esetek valamelyike vagy mindegyike fenn áll.:

A helyi kezelések nem működnek, eredménytelenek.
A vitiligo nagyon elterjedt.
A vitiligo nagyon jelentős hatással van az életminőségre.
Ha erőteljesen valószínüsíthető, hogy a fototerápiával komoly eredményeket lehet elérni a vitiligonál.


A fototerápiás eljárás menete és módszertana

A fototerápia során a bőrt egy speciális lámpából származó ultraibolya A (UVA) vagy ultraibolya B (UVB) fénynek teszik ki. Az eljárás megdezdése előtt fényérzékenyítő tablettát kell szedni, amely által a bőr érzékenyebb lesz a fényre. A Psoralen szájon át bevehető, vagy hozzáadható fürdővízéhez.

Az ilyen típusú kezelést PUVA-nak (psoralen és UVA fény) hívják.

A fototerápia növelheti a bőrrák kockázatát, mivel az ultraibolya sugárzásnak különös mértékben kitéve van. UVB-fény esetén a bőrrák kockázata alacsonyabb.

Az otthon használatos hasonló lámpák nem ajánlottak. Nem olyan hatékonyak, mint a kórházi fototerápia. A lámpák szintén nem szabályozhatók olyan mértékben, mint az intézményekben található professzionális felszerelések, tehát nem biztos, hogy biztonságosak.


Bőrátültetés

A bőrátültetés egy műtéti eljárás, amelynek során az egészséges bőrt eltávolítják a test nem érintett területéről, és arra használják, hogy egy olyan területet fedjenek le, ahol a bőr megsérült vagy elveszett.

A bőrátültetés felnőttek számára mérlegelhetők olyan területeken és esetekben, amelyek befolyásolják a vitiligos megjelenését, ha:

nem jelentek meg új fehér foltok az elmúlt 12 hónapban
a fehér foltok nem váltak rosszabbá az elmúlt 12 hónapban
a vitiligót nem okozta bőrkárosodás, például súlyos napégés

A bőrátültetés alternatívája a bőr mintájának vétele, a melanociták eltávolítása és a vitiligo területére történő átültetés.

Az ilyen típusú kezelések időigényesek éS hegesedés nagyfokú veszélyét hordozzák, és nem alkalmasak gyermekek számára. Továbbá széles körben nem elérhetők.

Depigmentáció

A depigmentáció ajánlható azoknak a felnőtteknek, akik testének több mint 50% -ánál van már stabilan és hosszú ideje vitiligo, azonban ez az esetek túlnyomó többségében nem biztos, hogy széles körben elérhető.

A depigmentáció során egy krémet kennek a normál bőrre, hogy fehérítsék a fennmaradó pigmentet, és ugyanolyan színűvé tegyék, mint a depigmentált (fehér) bőr.

Hidrokinon alapú gyógyszert használnak, amelyet folyamatosan kell alkalmazni a bőr újbóli pigmentációjának megakadályozása érdekében.

A hidrokinon mellékhatásokat okozhat, mint például:

bőrvörösség, bőrpír
viszketés, bőrérzékenység
szúró hatása is lehet

A depigmentáció általában állandó, és a bőrt nem védi a naptól. Újra pigmentáció (amikor a szín visszatér) ritkán előfordulhat, de bizonyos esetekben eltérhet az eredeti bőr színétől.

A depigmentáló kezeléseknek a bőr egyik területén történő alkalmazása, a test más részein a bőr pigmentációjának hasonló elvesztését okozhatja.

Egyéb kezelések

A bőrgyógyász javasolhatja, egyébként nagyon ajánlottan, egynél több kezelés kipróbálását is, például fototerápiát egy helyi kezeléssel kombinálva.

Egyéb lehetséges kezelések a következők:

Excimer lézer

nagy energiájú fénynyaláb, amelyet lézeres szemkezelésben használnak, de fényterápiában is felhasználhatók.

D-vitamin analógok – például kalcipotriol, amelyet fényterápiában is lehet alkalmazni

Azathioprine – az immunrendszert elnyomó gyógyszer

Prednizolon tabletta – szteroid tartlamú, amelyet fototerápiában is használtak; mellékhatásokat okozhat. Pár hét után érdemes egy hét szünetet tartani a kezelés során, hogy a mellékhatásokat elkerüljük ebben az esetben.

Kiegészítő terápiák vitiligora

Nagyon sok kiegészítő terápia állítja, hogy enyhíti vagy megakadályozza a vitiligo-t. Nincs azonban teljes bizonyíték a hatékonyságuk alátámasztására, ezért még több kutatásra van szükség, mielőtt ajánlást lehetne tenni.

A gyógynövények használata kimondottan ajánlott, mert mellékhatások nélkül lehet a segítségükkel eredményt elérni.

Ha pszichoszociális tünetei vannak – például a vitiligos állapota szorongást okoz -, a háziorvos pszichológushoz vagy tanácsadóhoz küldheti vagy olyan kezelésekre, mint például a kognitív viselkedési terápia.

Engedély nélküli gyógyszerek

Számos vitiligo kezelésre nincs engedély. Ami azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyógyszer nem segít. “Engedély nélküli”: azt jelenti, hogy a gyógyszer gyártója nem kérelmezte az engedélyét a meghatározott kezelésre. A gyógyszert nem vizsgálták meg klinikai vizsgálatokkal annak ellenőrzése érdekében, hogy hatékony és biztonságos-e az Ön állapotának kezelésében.

Több ilyen termék is van a piacon és nagyon hatásfokkal képesek megállítani, sőt akár vissza is fordítani a vitiligot.

Az orvosok javasolhatnak természetesen engedély nélküli gyógyszert, ha úgy gondolja, hogy hatékony lesz, és a kezelés előnyei meghaladják a kapcsolódó kockázatokat.


További nagyon fontos információkat, kezeléseket és gyógyító eljárásokat ismerhet meg a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatban.