A bőr pigmenthiánya, depigmentációja. Jelek és tünetek.

A bőr pigmenthiányos, depigmentált állapotát számos tényező kiválthatja.

A pigmenthiány lehet részleges vagy teljes. Részleges pigmenthiány alakulhat ki például a bőr sérülésekor. Teljes pigmenthiányt okozhat például a foltos festékhiány, a vitiligo.

Pigmenthiány, azaz a depigmentált állapot lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti lehet olyan, mint a tinea versicolor. Tartós vagy végleges pigmenthiányt pedig okozhatja például az albinizmus.

A bőr pigmenthiányának egyéb okai.:

 • Albinizmus (a bőrpigment örökölt hiánya)
 • Dermatitis (a bőr gyulladása)
 • Fertőzés (általános gombás néven Tinea Alba vagy Pityriasis Versicolor)
 • Szteroidok túlzott használatakor jelentkező (kortikoszteroidok, elsősorban injekciózva, nagy dózisban és évekig használva.
 • A bőr trauma sérülése

A bőr pigmenthiányának okai

Égési sérülés

A bőr fontos szerepet játszik a test folyadék- és hőmérséklet-szabályozásában. Ha nagy bőrterület sérült meg, elveszítheti az irányítás és szabályozás fenntartásának képességét. A bőr védelmet nyújt a baktériumok és vírusok ellen is, amelyek a testön kívül a világon élnek.

Az égési sérüléseket mélységük alapján osztályozzuk.

Az első fokú égés felületes és a bőr helyi gyulladását okozza. A napégéseket gyakran az első fokú égések kategóriájába sorolják. A gyulladást fájdalom, bőrpír és enyhe duzzanat jellemzi. A bőr nagyon érzékeny lehet az érintés hatására, sőt fájdalom is keletkezhet.

A második fokú égések mélyebbek, az erős fájdalom, a bőrpír és a gyulladás mellett a bőr hólyagosodása is előfordul.

A harmadik fokú égési sérülések még mélyebbek, a bőr összes rétegét érintve, gyakorlatilag megölik a bőr ezen területét. Mivel az idegek és az erek sérültek, a harmadik fokú égési sérülések fehérek és viszonylag fájdalommentesek, mivel itt sokszor már az ideges is elhaltak.

Csak az epidermisz képes regenerálni magát. A mélyebbre ható égési sérülések hegesedést okozhatnak, és nem ez meggátolja, hogy a bőr ezen a területen normalizálódjon.

Az onchocerciasis

Az onchocerciasis egy parazita betegség, amely vakságot okozhat. Elsősorban a Szaharától délre eső Afrikában és az Amerika néhány izolált területén (Brazília, Kolumbia, Guatemala, Mexikó és Venezuela) fordul elő, és a fekete légy csípése útján terjed.

Folyami vakságnak is nevezik, a fekete legyet, amely a betegséget terjeszti, és gyorsan terjedő folyók közelében él és tenyészt. A tünetek között szerepelnek bőrváltozások, viszketés, csomók és látásváltozások.

A tünetek előfordulhat, hogy hónapok-évekig múltán jelennek csak meg.
Az onchocerciasist úgy lehet diagnosztizálni, hogy mintát vesznek a bőrből. A parazitákat a bőrcsomókban, a bőr biopsziáiban vagy a bőrdarabokban tudják kimutatni.

A kezelésnél egy parazitaellenes gyógyszert, az ivermektint használják, amit évente egyszer vagy kétszer adnak be körülbelül 10-15 évig. Erre a célra a doxi-ciklin antibiotikum szintén felhasználható.

Az onchocerciasis fő kockázati tényezője a hosszabb idejű tartózkodás azokon a területeken, ahol a fekete legyek endémiásak.

Nincs oltás vagy gyógyszer, amelyek megakadályoznák az onchocerciasist. Kerülje el azokat a területeket, ahol a fekete szárnyasok endemikusak. Az egyéni védőeszközök (ruházat, rovarriasztók) használata csökkenti a fertőzés esélyét.

Minél korábban diagnosztizálják és kezelik az onchocerciasist, általában annál jobb a prognózis.


Tinea versicolor

A Tinea versicolor egy általános gombás bőrfertőzés, amely elsősorban egészséges embereket érint, és amelyet egy normál emberi bőrön található gomba okoz.

Úgy tűnik, hogy genetikai hajlandóság alakul ki a tinea versicolor kialakulására, amelynek jellege rosszul megérthető.

Az orvos a mikroszkóp alatt a bőrdaganatok megvizsgálásával könnyedén azonosítja a tinea versicolor színét.

A tinea versicolor kezelése általában hatékony, de a visszatérés gyakori.

Mivel a tinea versicolor gomba a felnőttkori normál bőrflóra része, ez az állapot nem nyilvánvalóan fertőző. A kezelés után gyakran megismétlődik, de általában nem azonnal, így a kezelést csak évente vagy két alkalommal kell megismételni.

Pityriasis Alba

A Pityriasis alba gyakori bőrbetegség, amely elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti, és feltételezhetően ekcéma. Azzal a feltétellel kerek vagy ovális, enyhén pikkelyes rózsaszín foltok jelennek meg, sápadt nyomot hagynak, amikor a vörös szín már elhalványult. A Pityriasis alba foltok sokkal nyilvánvalóbbak nyáron, különösen a sötétebb bőrben.

A legjobb kezelési lehetőség: A Pityriasis alba azon kevés hypopigmentációs állapot egyike, amelyben csak ideiglenes pigmentvesztés jelentkezik. „A hidratáló javítja a foltosságot; helyileg alkalmazható 1% -os hidrokortizon kenőcs korlátozott ideig használható bőrpír vagy viszketés esetén, azonban ezt nem szabad hosszú távon folytatni.

Fehér foltok az anyajegy körül

A szabálytalan fehér foltok az anyajegy körül aggodalomra adnak okot, ám az anyajegyek esetében ez általában a jóindulatú. Egy anyajegy, amely körül van egy fehér gyűrű, általában gyermekeken vagy fiatal felnőtteknél figyelhető meg. Ismeretlen okok miatt a test immunrendszere megtámadja az ezen területen lévő pigmentsejteit.

Legjobb kezelési lehetőség: Mivel az anyajegyek problémásak lehetnek, mindenkinek, akinek ilyen tünete van, teljes bőrvizsgálatot kell végezni a vitiligo vagy a melanóma ellenőrzése érdekében, mivel ez súlyosabb állapot jele lehet. Mivel ezek szinte mindig teljesen jóindulatúak, az eltávolítása általában nem szükséges, kivéve, ha a rendellenességnek atipikus tulajdonságai vannak.


A melanociták pigmentsejtek, amelyek melanint termelnek. A melanin az a fehérje, amely pigmentet vagy színt ad a bőrnek, a hajnak és a szemnek.

A pigment mennyisége a bőrben általában a napsugárzástól és a genetikától függ. De a pigmentációs rendellenességek befolyásolhatják a bőr sötétségét vagy világosságát is.

A pigmenthiány a bőr pigmentjének vagy színének elvesztése. Előfordulhat az egész testben, vagy lokalizáltan.

A lokalizált pigmenthiány során a bőrön több folt vagy terület is megjelenhet, amelyek fehéreknek tűnnek. A foltok mérete és alakja nagyon eltérhet egymástól.

A pigmenthiánnyal küzdő emberekben vagy a melanociták száma csökken, vagy maga a melanin.

A tirozin aminosav csökkenése pigmenthiányhoz is vezethet. A melanociták tirozint használnak a melanin előállításához.

A pigmenthiány minden fajban előfordulhat, de a sötétebb bőrű embereknél ez jobban észrevehető, mivel a természetes bőrszín és a fehér foltok között erős kontraszt van.

Bizonyos krónikus állapotok pigmenthiányt is okozhatnak. Azokban az esetekben, amikor a pigmenthiány krónikus betegség miatt van, a betegség általában a születéstől kezdve fennáll.

A pigmenthiány kezelése és gyógyítása függ annak okától is. A legtöbb ember azonban mégis úgy dönt, hogy nem kezelteti pigmenthiányát., amennyiben nem okoz súlyosabb tüneteket.

Néhány helyi kortikoszteroid és fényterápia rendkívül hasznos lehet.

A kortikoszteroidok bőrre történő felvitele elősegítheti a szín visszatérését és a pigmenthiány kezelését, gyógyítását, ám ezeknek lehetnek mellékhatásai, és a bőr kiszáradása és törékenysége is előfordulhat.

A Vitiligo kezelhető lézerrel is, amelyet hetente két-három alkalommal, több hétig alkalmaznak a bőrön. Néhány embernél ezek az eredmények csak átmeneti jellegűek, és a fehér foltok az idő múlásával visszatérnek.

A psoralén és a fényterápia kombinált terápiája szintén alkalmazható a pigmenthiány kezelésére. A gyógyszert felviszik a bőrre, vagy szájon át, mielőtt az érintett területen fényterápiát alkalmaznának.

Ezt a kezelést általában hetente 2-3 alkalommal kell megismételni legfeljebb egy évig. A Psoralen és a fényterápia kombinálva sokkal hatékonyabb, mint önmagában a fényterápia.

A vitiligo is a bőr pigmenthiányát okozza.

A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy a vitiligo autoimmun rendellenesség, mert a test támadja meg a saját sejteit. Az sem világos, hogy a tested hogyan támadja meg pigment sejtjeit.

Ismert tény, hogy a vitiligo-ban szenvedő embereknek körülbelül 20 százalékától egy másik autoimmun rendellenesség is fennáll.

A lakosságtól függően ezek a rendellenességek a következők lehetnek, a leggyakoribból a legkevésbé gyakoriig:

 • scleroderma, a test kötőszövetének rendellenessége
 • lupus
 • pajzsmirigygyulladás, amelyet nem megfelelően működő pajzsmirigy okoz
 • pikkelysömör
 • alopecia areata vagy kopaszság
 • egyes típusú cukorbetegség
 • ártalmas vérszegénység, képtelenség felszívni a B-12 vitamint
 • Addison-kór
 • rheumatoid arthritis

  Néhány szakértő szerint a vitiligo az alábbi események után is megjelenik:
 • súlyos napégés vagy vágások
 • toxinoknak és vegyi anyagoknak való kitettség
 • magas szintű stressz


Melyek a vitiligo pigmenthiány szövődményei?

A jó hír az, hogy a vitiligo-nak, ezen pigmenthiánynak sokszor kevés fizikai mellékhatása van a testre. A legsúlyosabb szövődmények a fülre és a szemre is hatással lehetnek, de ezek nem gyakoriak.

Az elsődleges fizikai hatás az, hogy a pigment elvesztése növeli a napégés kockázatát. Védje a bőrt úgy, hogy 30 SPF-es fényvédő krémet visel, és napvédő ruházatot visel.

Pszichológiai hatások

A kutatások azt mutatják, hogy a vitiligo, mint pigmenthiány jelentős pszichológiai hatásokat okozhat. Tudományos áttekintések azt mutatják, hogy a vitiligo-ban szenvedő emberek több mint 50% -a számolt be negatív hatásokról kapcsolatukra nézve.

Néhányan arról számoltak be, hogy egész nap gondolkodnak állapotukról, különösen annak kiszámíthatatlansága miatt.

Sebészet eljárások a pigmenthiányos vitiligo bőrbetegségnél

Sebészeti lehetőségek állnak rendelkezésre, ha a gyógyszerek és a fényterápia nem működnek. Orvosa javasolhatja a műtéti lehetőségeket, ha az elmúlt 12 hónapban nem volt új vagy romló fehér foltja, és az Ön vitiligo-ját nem a napkárosodás okozta.

A műtét típusai a következők:

Bőrültetés:

A sebész eltávolítja az egészséges, pigmentált bőrt és átviszi azt a depigmentált területekre. A bőr átültetésének kockázatai közé tartozik a fertőzés, hegesedés. A bőr átültetése hólyagok segítségével egy másik lehetőség, amely kevesebb kockázatot jelent.

Melanocita transzplantációk:

Orvosa eltávolítja a melanocytákat és hagyja, hogy laboratóriumban növekedjenek. Ezután a sejteket átültetjük a depigmentált bőrfelületekre.

Mikropigmentáció:

Orvosa pigmentet tetovál a bőrébe. Ez a legjobb az ajak környékén, de sokszor nehéz egyeztetni a bőr természetes színével.

Egyéb terápiák és kezelési lehetőségek

Még akkor is, ha vitiligo-kezelésben részesül, az eredmények lassúak lehetnek.

Napvédő: A napfény csökkentése segíthet a bőr egyenletességének megőrzésében. Minél magasabb az SPF, annál nagyobb védelmet kap.

Fontos a fényvédő krém használata, mivel a pigmentáció nélküli területek érzékenyek a napégésre és a napkárosodásra. Azonban szükséges egy bizonyos mennyiségű természetes fény is a bőrnek, hogy megállítsa vagy lassítsa a pigmenthiányt

Kozmetika: A smink vagy az önbarnító krémek kiegyenlíthetik a bőr tónusát. Lehet, hogy inkább az önbarnító krémeket részesíti előnyben, mivel a hatás hosszabb ideig tart, még mosásnál is.

A mentális egészség kezelése: Egy tanulmány szerint a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia javíthatja az életminőségét. Forduljon orvosához, ha negatív mentálhigiénés hatása van.

Megbirkózni a vitiligo, azaz pigmenthiány érzelmi szempontjaival

A kutatások azt mutatják, hogy a vitiligóval küzdő emberek általában érzelmi stressz és önbecsülés kérdéseivel küzdenek. De a vitiligo nem fertőző és nem okoz negatív fizikai hatásokat. A vitiligóval rendelkező emberek egészséges, aktív életet élhetnek.

Fontos, hogy olyan terapeutát találjunk, aki megérti a bőr állapotát és annak hatását a mentális egészségre. Az egyéni kognitív viselkedésterápia (CBT) és a vitiligo korai, de korlátozott tanulmányai azt sugallják, hogy ez segíthet a következőkben:

az önértékelés fenntartása
a depresszió megelőzésében
az általános életminőség javítása

A vitiligo kutatása növekedett az elmúlt években. A újabb technológia lehetővé teszi a genetikai kutatások fejlődését, hogy megértsük, hogyan működik a vitiligo.

A vitiligo, mint pigmenthiány kialakulásának és folyamatának más szervrendszerekkel való kölcsönhatásának megértése segítheti a kutatókat új kezelések kidolgozásában.

A vitiligóval, pigmenthiánnyal kapcsolatos egyéb tanulmányok azt is megvizsgálják, hogy a trauma vagy a stressz miként váltja ki a vitiligót, hogyan befolyásolja a genetika a vitiligót, és hogyan játszik szerepet az immunrendszer kémiai jeleiben.


További nagyon fontos információkat, kezeléseket és gyógyító eljárásokat ismerhet meg a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatban.