Nagyon fontos kérdés, hogy milyen kapcsolatban lehet egymással a vitiligo és a koronavírus, a COVID-19 pandémia. A legfőbb kérdés végső soron az, hogy fenn áll-e a nagyobb veszély a vitilgos betegeknél a koronavírussal kapcsolatban vagy sem.

A válasz általánosan kijelenthető, hogy nem. Ez az alábbiakban részletesen is ki lesz fejtve.

A Vitiligo a bőr autoimmun betegsége, ami azt jelenti, hogy a vitiligóval rendelkezők immunrendszere a bőr és a melanociták irányában hibásan működik. Az immunrendszer normális szerepe az, hogy megvédje Önt a fertőzésektől és a ráktól.

A genetikai kód befolyásolhatja az immunválasz minőségét, erősségét és tartamát. A vitiligo során az immunsejtek megtámadják a melanocitákat illetve pigmentsejteket. Ez egy hibás immunreakció, mert a szervezet a saját szövetét rosszul ismeri fel és elkezdi azt támadni.

Megjegyzendő, hogy éppen ezért hatékonyak az immunszupresszív, immunmodulátor készítmények, mert ezeket a bőr vitiligos területeire kenve éppen, hogy gátolják az immunrendszer támadását, saját szövetei, a melanociták ellen.

Az emberek az immunválaszokat tekintve alapvetően három csoportra oszthatók. Gyenge, közepes és erős immunválaszra. A vitiligoban szenvedő betegek immunválasza túl erős a melanocitákkal szemben, amelynek következtében az immunrendszer támadásai miatt a melanociták elpusztulnak és így hófehér, vitiligos bőr keletkezik az érintett területen.

Ezen erős immunválasznak egyik oldala, hogy egyrészt csökken a melanóma és a bőrrák kialakulásának kockázata normál életvitel mellett, másrészt, ami egyúttal negatív oldala is egyben, hogy a bőr elveszíti egészséges színét.

Az, hogy önnek vitiligoja van, az nem azt jelenti, hogy gyenge az immunrendszere, hanem éppen ellenkezőleg, túl erős az immunrendszere. Így tehát bizonyosággal kijelenthető, hogy a vitiligos beteg nem fogékonyabb a korona vírusra, a COVID-19-RE.

A vitiligos kezelések során nagyon figyelmesnek kell lenni. Hiszen a legtöbb eredményes kezelés lényege, hogy a vitiligos beteg túl aktív immunrendszerét elnyomja annak érdekében, hogy tévesen ne támadja a saját szöveteiben a melanocitákat.

Nagyon sok helyi kenőcs és krém van a vitiligora, amelyek hatékonyak is. Ezek összeségében nem rontják a vitiligos egyén más fertőző betegségek elleni védelmét. Tehát még járványos időszakokban is alkalmazhatók.

Az UVB fény ugyancsak nem veszélyes, mert annak hatása olyan, mintha kint tartózkodna az egyén a napon.
Az orális szteroidoknak sincs ilyetén veszélyforrása, mert nem erős mértékben alkalmazva nem befolyásolja a védekezést.

Egyes orvosok JAK-gátlókat használnak súlyos koronavírus fertőzések kezelésére, mivel úgy tűnik, hogy a legsúlyosabb tünetek az immunrendszer túlreagálásából erednek ezen koronavírussal szemben, amely a tüdőt károsítja. Tehát ezek a gyógyszerek még azok számára is segíthetnek, akik valamilyen módon megfertőződtek.

Összefoglalva: a legtöbb esetben Önnek nincs nagyobb a kockázata a COVID-19, azaz a koronavírus megbetegedésre, ha vitiligo-ja van. Ha vitiligo gyógyszereket szed és továbbra is aggódik amiatt, hogy ez befolyásolhatja Önt, beszéljen orvosával. És ahogy mindenkinek mondjuk, kérjük, tegye meg az Ön részét a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a világjárvány idején.:

Mossanak alaposan és rendszerese kezet. Ne gyűljenek össze nagy csoportokban. Telefonon vagy videokonferencián keresztül találkozzanak inkább az emberekkel, ahelyett, hogy személyesen lennének együtt.

Három dolog befolyásolja alapvetően a vírus terjedését:

  • hány ember fertőződött meg a koronavírussal,
  • hány ember érintkezik minden nap, és
  • milyen gyorsan terjed a vírus.

    Ezen változók közül kettőt befolyásolhat, ha korlátozza a másokkal való érintkezést és rendszeresen mossa és fertőtleníti a kezét, ruháját és tárgyait.További nagyon fontos információkat, kezeléseket és gyógyító eljárásokat ismerhet meg a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatban.